M-am indragostit. Da, acum la 30 de ani, dupa un divort pasnic, cu pipa pacii pentru fostul sot, m-am indragostit. Da, m-am amorezat iremediabil de Isaac Asimov si de trepidatiile lui mentale, ce au creat cea mai frumoasa poveste intergalactica, ce mi-a fost dat sa parcurg, pana acum, inca nu am terminat toate cele doua volume, am facut comanda pentru ultimele doua ca sa-mi completez ciclul. Omul asta, Asimov, nu a fost asa un om, a fost un om care probabil traia in realitati multiple, dar am descoperit in cartile lui, ca lumea oricarui timp, viitor trecut sau prezent este condusa dupa aceleasi principii si fiecare personaj poate avea o tipologie clasica, prin aplicare la orice societate a oricarui veac al umanitatii.
Colectia Fundatia mi-a fost recomandata de doua surse de incredere, care mi-au sadit bobul curiozitatii pentru o lectura SF, nefiind prima din cartile acestui autor, pe care o citesc, am mai citit Soarele gol si O piatra pe cer, volume ce mi-au deschis aripile sufletesti spre a-l imbratisa pe noul meu preferat in domeniul fictiunii de calitate, fictiunii stiintifice. Cele peste cinci sute de opere ale lui Asimov il recomanda drept prolific din punct de vedere al scrisului, dar cum numarul sau cantitatea sunt nesemnificative, trebuie sa aruncam o privire peste furtuna de idei pe care au trezit-o operele sale in epoca si peste distictiile pe care si colectia de fata, Fundatia, le-a primit. Pentru mine incursiunea in universul creat de acest autor mi-a transformat zilele de lectura, din zile de banal, in zile ale descoperirii, empatizarii si trairii alaturi de personajele cartii a tuturor aventurilor neasteptate si care curg intr-un flux ce nu te lasa sa lasi cartea jos, rasturnarile de situatie si finalul fiecarui volum fiind cele mai neasteptate maniere de a solutiona diferitele evenimente.
Cartea prezinta o realitate a unei lumi vitoare departe de noi, in care nu doar galaxia noastra e populata ci intregul univers, cei care-l locuiesc find oameni cu specificul lor pentru fiecare planeta, dar in oarecare masura asemanatori si vorbind aceeasi limba oficial a imperiului intergalactic, ea varind in dialecte specifice fiecarei planete. Personajul in jurul caruia se tese panza ideatica a intregi colectii este Henry Sheldon, un psiholog, ce are ideea nemaipomenita de a redacta un studiu despre posibilitatea de a prevedea viitorul prin studiul probablistic al comportamentului maselor, in functie si de istoria trecuta. Se naste astfel psihoistoria, o stiinta care ajunge pana in punctul de a descrie viitorul pana peste doua mii de ani, evenimentele succedandu-se in favoarea sustinerii prescrierilor. Nu as vrea sa desconspir mai mult, ideea este ca aceste carti au actiune, au aventura, psihologie, principii existentiale universal valabile, tipologii de personaje si povesti de dragoste, toate adunate ideatic sub condeiul maiastru ce a dat nastere unui univers de poveste SF, fara de egal, pentru mine, si pentru multi altii.
Ce simt cand citesc science fiction? Simt ca acord o sansa viitorului nostru, pentru ca, de multe ori ma gandesc ca probabil din cauza exceselor Pamantul nu va fi baza Universului; citind carti despre popularea planetelor de catre noi, pamantenii, despre evolutii tehnologice si mentale deosebite, cred tot mai mult ca daca cineva si-a imaginat toate aceste aspecte fictive despre lumea noastra viitoare, daca ele au inflorit intr-o constiinta si au rodit intr-o carte, atunci poate ca muza aceea sursa de la care vin ideile vrea sa transmita, ca undeva exista o posibilitate, chiar cat o miime sa fie un astfel de viitor, sa fim perpetuati ca specie si sa conducem Universul.
Spuneam ca m-am indragostit, da asa este. Isaac Asimov, rus la origine, emigrant spre SUA de la noua ani, a trezit in mine dragoste pentru scrisul lui, pentru sublimul mintii lui. S-au deschis cai de acces intre mine si opera, intre ideile construite magistral si puterile mele de cuprindere. Toate volumele au infuzii de adrenalina, spectaculozitate si parti de romantism. Cel mai mult  mi-a placut deschiderea spre ideea de capacitati mentale extinse pana la control asupra celorlalti, aceasta fiind una din sursele de joc tematic si de carte castigatoare a diferitelor personaje in firul epic al cartilor.
Colectia cuprinde sapte volume, ordinea nefiind cea a aparitiei lor, primele patru volume, ca actiune, succed pe ultimele trei, iar lectura este facila si plina de fluiditate, pentru ca scriitura nu este labartata in calofilie si descriere inutila, totul este un continuu dialog, actiunea si aventurile te poarta in universul de peste douazeci de miloane de ani, cand lumea este condusa de tehnologic si capacitati mentale, fiecare din extreme dorind suprematia pentru sine, dar alegand, nu stiu ce au ales, pentru ca mai am doua volume de citit, sper sa am  norocul sa mi le aduca  in librarie, abia astept.
Recomand cu drag lectura lui Isaac Asimov, tot astfel cum recomand cititul oricui are timp si traieste in tihna spirituala, are nevoie de o evadare sau isi doreste exprimarea personala intr-o lume paralela, ale carei fundamente relaxeaza si produce placerea descoperirii ei.