Nevoia de a manageria cu profesionalism propria carieră didactică

 

Cariera didactică se traduce printr-o continuă traiectorie profesională, care presupune progresul și înaintarea etapizată într-un sistem, ce se conduce pe principiul formării continue, al progresului și al perfecționării ca formă de răspuns la schimbările de paradigmă ale sistemului educațional.

O carieră se întreține prin o bună informare, prin sfaturi care orientează și consiliază situațiile sau ajută la alegerea acelor oportunități de a înregistra evoluție. Consilierea pentru carieră în educație este esențială pentru a orienta întregul demers profesional, pentru a găsi prin analiză ce este forte și ce se vrea consolidat, unde se procedează corect și unde există lacune, astfel putând fi luate deciziile de a conduce evoluția profesională pe făgașul potrivit.

Cadrele didactice la început de drum au nevoie de sprijin pentru a deprinde această capacitate de a răspunde tuturor provocărilor profesiei cu profesionalism, fiecare din cei aflați în debutul carierei fiind în căutare de consilieri, de cadre didactice specializate, metodiști, inspectori de specialitate, specialiști care susțin demersul didactic, și care îi pot ajuta pe cei la început de drum să se orienteze mai ușor, mai repede și să se plieze pe situațiile educaționale în care sunt protagoniști.

Chiar dacă ai experiență la catedră, ea nu este garanția faptului că dacă nu te implici, nu cauți îmbunătățirea performanțelor tale, vei manageria optim cariera ta. De aceea un plan de evoluție profesională, cu stabilirea unor  puncte pe care să te axezi este foarte bun. Un astfel de plan făcut pentru mine, pentru care am ținut cont și de sfaturile unor profesioniști ai domeniului în care activez, îl voi prezenta în cele ce urmează, din dorința de a reda concret felul în care văd eu ca fiind eficient să-mi manageriez cariera.

Am pornit în cariera didactică prin consiliere, pe care am primit-o de la omul potrivit, la locul potrivit, un domn inspector pe învățământ primar. La început de drum fiind, neștiind ce examen să dau pentru a intra în sistem, am fost tentată să încerc examene de suplinire. Acest domn inspector, m-a întrebat ce studii am, ce vreau să fac în legătură cu job-ul în învățământ, adică o carieră sau ceva temporar, apoi mi-a trasat indicațiile car mi-au fost extrem de prețioase. Mi-a spus concret că examenul național de titularizare este cel mai bun mod de a accede în sistem, că dacă mă simt pregătită să-l susțin, apoi voi reuși să beneficiez de posibilitățile mobilității didactice.

Așa cum am fost consiliată am susținut examenul, l-am trecut m-am titularizat și după doi ani am dat definitivatul, apoi am susținut examenul de grad II și am trecut prin toate etapele pentru gradul I, dar chiar în anul în care trebuia să-l definitivez am plecat în Londra, unde am profesat la o grădiniță particulară pentru un an.

M-am reîntors, am reluat etapele gradului I și acum am susținut colocviul, urmând să susțin lucrarea în 2024-2025, an școlar în care se încheie primii mei 15 ani de învățământ românesc, care au pornit cu mine ușor derutată, dar au continuat cu creștere, formare și progres, prin atingerea și urmărirea pașilor necesari ai devenirii mele.

De ce am ales să prezint tema aceasta a managementului și a consilierii carierei, în învățământ, din manieră personală? Răspunsul este acela de  sublinia că la un moment dat toți avem nevoie de un plan de manageriere, de sfaturi de consiliere, așa încât să ne satisfacem acele puncte cheie în ascensiunea noastră profesională.

În timp, fiecare cadru didactic devine un mentor, un consilier pentru carieră. El identifică potențialul în copii sau elevi și îi ghidează pe aceștia spre ceea ce s-ar potrivi profilului lor personal. Așadar, plecăm de la statutul de învățăcei, de la experiență minimă, cea a practicii pedagogice, însă acumulăm atât de mult cu fiecare oră, zi la catedră sau în cadrul diverselor forme de pregătire și formare, ne modelăm stilul pedagogic, ne definim idealurile și lucrăm la obiectivele zilnice, așa încât să reușim evolutiv.

Consider că această oportunitate de a-ți proiecta traseul profesional spre unul de succes, care să-ți satisfacă planurile și nevoile de perspectivă este una care trebuie explorată și exploatată cu mult tact și alături de profesioniști consilieri, care să-ți susțină demersurile.

Bibliografie:

  1. Baban, A. Coordonator – Consiliere Educationala - Ed. SC.PSNET SRL, Cluj Napoca 2003 2. Constantinescu, D., Dobrin, M., Nita, A. - Managementul resurselor umane- Editura Tehnica, Bucuresti 1999; 3. Lefter, V., Manolescu, A. - Managementul resurselor umane - Editura Didactica si Pedagogica R.A., Bucuresti 1995; 4. Marinescu, P. – Managementul institutiilor publice –curs litografiat Universitatea Bucuresti 2003