Formarea continuă-utilitate și necesitate

Asemenea oricărei profesii cu orientare înspre viitor, cu perspective care se schimbă în concordanță cu evoluția socială,  de care chiar depinde această evoluție, cea de profesor vizează o continuă adaptare la cerințe și tehnologii noi de lucru, la ideea de a fi deschiși și a vedea că generațiile de copii ale prezentului și viitorului sunt cele care impun schimbarea paradigmei educaționale, evoluția și manifestarea instruirii și educării după noi principii cu mijloace, metode și strategii moderne, ce au în centrul lor teorii educaționale ce reies din studii contemporane.

Formarea continuă a cadrelor didactice este și utilă și necesară. Utilitatea ei se traduce în faptul că, meseria de profesor impune să te perfecționezi continuu, în ton cu cerințele și descoperirile din domeniu, iar aceasta se va răsfrânge în performanța de la grupă sau de la clasă, iar necesitatea ține mai mult de faptul că etapele formării continue, sunt cele care susțin nevoile progresului de performanță, răspunsului la ceea ce trebuie să știi să faci în ton cu ceea ce se cere.

Fiind membrii unei societăți a cărei expansiune, informațională, tehnologică și a cărei globalizare ne conectează la nivel mondial, trebuie să profităm de oportunitățile formative, de la gradele didactice, la cursurile, webminariile, conferințele, atelierele sau proiectele cu schimb de experiență zonal, național și internațional.

Vorbind de formare continuă, vorbim de timp dedicat cu pasiune și implicare parcurgerii de programe, care optimizează maniera în care proiectezi și conduci activitatea de la grupă, care este mult mai mult decât una de predare și evaluare, este pe deasupra și management de resurse materiale sau umane, de administrare a conflictelor, de gestionare relațională și de raportare  continuă la ceea ce apare în situțiile oriărei zile, pentru că sunt circumstanțe variate, care cer mereu abilități și cunoștințe la fel de variate.

Cadrele didactice trec prin examenul definitivării, apoi continuă cu gradul al II-lea și gradul I, pe care le pot dobândi printr-un parcurs bun  la catedră, prin inspecții de specialitate și examene scrise, ulterior  printr-o lucrare științifică în cazul gradului I, ce va încununa atingerea acestei trepte a evoluției profesorilor din mediul preuniversitar.

Fiecare din participările la perfecționare sau formările ce se desfășoară repreintă un plus valoare adus nivelului nostru de a performa. Suntem parte a unui sistem care evoluează cu viteze mari spre inovații și teorii revoluționare, educația și-a schimbat mult forma de a fi realizată, iar copiii și elevii din ziele noastre au nevoie de intervenții personalizate asupra lor, de a fi cunoscute acele teorii ale evoluției, dezvoltării, ale nevoilor acestora, inteligențelor lor, plasticității lor neuropsihice, a emisferelor stângi și drepte și a faptului că socializarea, empatia și relaționarea optimă cu gestionarea emoțiilor, în raport cu sine și cu ceilalți, sunt esențiale.

Vom participa la programe de formare pentru evoluție și îmbunătățire, vom propune noi înșine  sprijin celor la început de drum, vom avea o conduită didactică bazată pe ideea unei continue cooperări și colaborări pentru a  putea răspunde provocărilor educației contemporane.

Participarea la webminarii, ateliere și formări conduse de metodiștii județeni, de la Casa Corpului Didactic, de diferite organizații nonguvernamentale acreditate, chiar și dezvoltarea unor abilități de a deveni viitor formator, sunt toate susținute și încurajate de programul de formare și cerințele sistemului, care impune un număr de credite acumulat pe o perioadă de cinci ani, credite ce relevă implicarea și asumarea unei formări continue.

Putem să ne formăm stilul didactic cu deschiderea spre viziunea prezentului și anticipând viitorul cu modernitatea și noutatea sa, dar doar prin participarea sau inițierea de programe de formare, care ne devin activități de mentorat și ne ghidează cariera, pentru că a fi profesor înseamnă a avea o carieră vocațională, ce impune investiție în tine însuți ca profesionist.

Dăruind și fiind capabili să oferim exemple, materiale și interesul față de propria evoluție, dar și răspunzând la ceea ce colegii debutanți ne cer, ca sprijin, ne deschidem mintea și capacitățile noastre de a fi plenari, de a avea viziunea de întreg a procesului, asupra căruia intervenim ca factori de acțiune și decizie.

Susțin ideea că trebuie să ne semănăm, creștem și cultivăm simțul datoriei față de a acumula

zilnic, experiență, cunoaștere și mai multă capacitate de a fi inovator și ușor de adaptat la ceea ce va cere viitorul.

Vom fi pregătiți pentru generațiile ce urmează când vom echilibra resursele prezentului, cu necesitățile viitorului, prin viziunea de perspectivă.

Bibliografie: Surse de pe online-Google; Ghid metodic nr.3, din 2022, Ed. Didactică și pedagogică