Mărțișor călător- eseu

O nouă primăvară, un nou ciclu de revenire la viață, noi bucurii,

noi  aspirații, pentru unii încă o primăvară în colecția anilor adunați, pentru alții un pas mai aproape pentru a își atinge idealul, altora noua primăvara le poate aduce prilejul de a-și purta cu mai multă energie luptele personale, propriile zbateri și eforturi, sper să ne fie tuturor o primăvară ca un mărțișor pe pieptul vieții.

Suntem ființe vii, ce se aprind de energii multiple, ce ard și dezvoltă etape evolutive, care cresc și în care răsar constant idealuri, suntem un cumul de amintiri și trăiri, un cumul de speranțe și o eternă imagine a ideii carpe diem, căci prezentul este tot ce avem și putem trăi.

Cultura noastră națională, tradițiile și obiceiurile românești ne reprezintă până în profunzimi, iar tradiția mărțișorului, a acestui simbol, al iubirii și curățeniei sufletești, simbolul sacrificiului pentru bine și puritate, este unul dintre emblemele cu care noi românii, avem confirmarea că a mai răsărit o primăvară pe câmpul vieții noastre.

Ca profesori pentru învățământul preșcolar, putem traduce mărțișorul în experiențe de socializare, de învățare activ-participativă, de manifestare a propriei creativități și imaginații, el, mărișorul, călătorind prin trecerea anotimpurilor și fiind el însuși motivul nostru de a marca propriile călătorii, de la an la an, de la progres la progres.

Așadar vom sărbători Mărțișorul călător, prin activități ce îi vor reprezenta simbolistica, importanța, dar și multiplele forme de manifestare.

Ca bune practici de celebrare a mărțișorului putem să: organizăm ateliere de creație(cu grupe mixte în care preșcolarii mai mari devin resurse); cu mămicile preșcolarilor de la grupă; cu tații sau bunicii, ca surpriză pentru mămiceile, care vor primi rezultatul activității, prin activități în care se realizează joc pe centre cu tema mărțilorului, centrul Artă- împletim șnurul, centrul Construcții- construim castelul zmeului din Legenda Mărțișorului; centrul Bibliotecă- citim Legenda mărțișorului, centrul Nisip și apă, construim din nisip kinetic castelul zmeului, sau realizăm mici obiecte ce pot fi mărțișoare; la centrul Știință- analizăm imagini cu semnele primăverii, discutăm despre ciclul anotimpurilor, devenim conștienți de faptul că fiecare etapă a diferitelor sezoane are manifestări în exterior, în mediu, acestea influențând omul și activitățile sale. Pentru domeniile experențiale se pot desfășura activități în jurul temei la DLC- lectură după imagini- primăvara a sosit! Domeniul știință va avea asociat o acivitate de observare, în curte vom analiza mediul înconjurător, apoi la domeniul estetic cretiv, muzică, îi vom închina primăverii câteva cântece însoțite de miscările asociate. La matematică, putem să realizăm un joc de numărare, câte mărțișore asociem numărului extras, după ce îl numim pe acesta, la pictură vom picta pe medalioanele de ceramică simbolul mărțișorului, la domeniul om și societate vom discuta despre cum oferim, primim flori, mărțișoare și atenții unii, de la alții. Pentru modelaj putem realiza din făină plastilină pe care o colorăm cu colorant roșu și împletim șnur roșu și alb, pentru lucru manual se pot realiza activitățile  de tip atelier, cu relizare de mărțișoare, ce se pot vinde în scop caritabil, vânzarea lor fiind o modalitate pentru preșcolarii grupei mari de a-și exersa maniera în care cunosc banii, fac adunări și scăderi, pentru a încasa și a da rest la banii primiți.

Putem să realizăm o serbare a mărțișorului, punem în scenă legenda acestuia, o filmăm și o oferim ca mărțișor, părinților, aceasta varianta fiind mai bună decît o serbare clasică, din cauza atâtor probleme de factură epidemiologică, probelme ce apar în colectivtățile reunite în spații mici.

De asemenea, noi educatoarele putem să transpunem acestă sărbătoare a mărțișorului, în ținuta noastră, în felul cum gândim demersul didactic și în tot ce realizăm.

Mărțișorul călător spune despre România și românii săi, că suntem un popor ce iubește la intensități maxime, cu pasiune, drag și dor, suntem gata să dăruim cu bucurie, să mulțumim frumos pentru fiecare dar primit, să facem cunoscute lumii întregi valorile și frumoasele noastre tradiții, care sunt parte a coloritului indentității noastre naționale.

Iubim cu pasiune, trăim în spiritul curățeniei spirituale, adunăm primăveri, pentru a deveni oameni mari, ce vor oferi cu dragoste și gingășie, celor din jur, din bucuria lor, din sufletul lor, un mărțișor care este călător.

Când eram la Londra, de 1 Martie 2019, am primit un mărțișor, ce dovadă mai bună că acesta a călătorit la 2000 de km distanță de România, să-mi bucure primăvara.